Maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO)

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Sinds 2005 ben ik intensief bezig met Maatschappelijk Betrokken Ondernemen(MBO). Dat houdt in dat je het aanbod vanuit een bedrijf koppelt aan een vraag vanuit een maatschappelijke organisatie. Bedrijven moeten een stukje van hun omzet, mankracht, middelen of kennis terug laten vloeien naar de maatschappij. Dit heet maatschappelijk verantwoord ondernemen. De maatschappelijke organisaties zijn vaak plekken waar tekorten zitten. Bijvoorbeeld te weinig helpende handen, kennis te duur is om in te kopen, geen geld om iets aan te passen etc. Wanneer je vraag en aanbod bij elkaar brengt ontstaat er een win-win situatie.

Een bedrijf maakt bijvoorbeeld kennis met de psychiatrische patiënten wanneer zij een dagje uit voor hen organiseren en ze samen die dag beleven. Een bedrijf kan met lichamelijk gehandicapten een nieuw buurthuis bouwen, waar zij de bouwmaterialen en de helpende handen voor bieden. Een kleine ondernemer kan de expertise van de webdesigner van een groter bedrijf kosteloos 3 maal gebruiken om een start te maken met de eigen website etc etc. Legio voorbeelden te noemen waarin er mogelijkheden liggen elkaar te ontmoeten en iets voor elkaar te betekenen.

Ik vind dit een fantastisch proces. En in de afgelopen jaren heb ik vele verbindingen mogen leggen. En echt alleen maar veel blije mensen gezien, die dit vaak voor de eerste keer ervoeren.

Het verantwoord ondernemen van Pinnata uit zich o.a. in het hergebruik van spullen, in de zorg voor minima en het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.